ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ – ΜΑΣΤΟΠΗΞΙΑ

Η ανόρθωση μαστού ή διαφορετικά μαστοπηξία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής που πραγματοποιείται ώστε να επαναφέρεις έναν πτωτικό ή και άδειο σε όγκο μαστό. Συνήθως μετά από μια εγκυμοσύνη ή από μεγάλη απώλεια βάρους  το στήθος τείνει να αδειάζει σε όγκο και να παρατηρείται σημαντική πτώση με αποτέλεσμα να αλλάζει η συνολική εικόνα του ντεκολτέ, κάτι το οποίο είναι πολύ δυσάρεστο για μια γυναίκα. Με την μαστοπηξία μπορούμε να επαναφέρουμε την σφριγηλότατα και την ανόρθωση του μαστού με ή χωρίς την τοποθέτηση ενθέματος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΠΗΞΙΑΣ

Η ανόρθωση μαστού πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ανάλογα με τον βαθμό της πτώσης, αν υπάρχει ανισομαστία (διαφορετικό σχήμα του ενός και του άλλου μαστού) και αν θα χρειαστεί κατά την επέμβαση να προστεθεί ένθεμα, αποφασίζεται η κατάλληλη τεχνική οπότε η διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται από 1,5 μέχρι και 3,5 ώρες. Τομές πραγματοποιούνται πέριξ της θηλής, κάθετα αυτής προς την υπομάστιο πτυχή και κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα ανάποδο Τ ή ανάποδη άγκυρα. Με την τεχνική αυτή αφαιρείται η περίσσια δέρματος του μαστού, επανατοποθετείται η θηλή ψηλότερα και αποκαθίσταται ο όγκος του μαστού με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στήθος ανορθωμένο, γεμάτο σε όγκο και σφριγηλό.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η ασθενής μετά το χειρουργείο επιστρέφει στο δωμάτιο με μια παροχέτευση σε κάθε μαστό και θα παραμείνει κλινήρης για ένα βράδυ. Ο πόνος μπορεί να χαρακτηρισθεί μέτριας έντασης και μπορεί να αντιμετωπισθεί με κοινά αναλγητικά. Την επόμενη ημέρα αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και επιστρέφει σπίτι της. Είναι φυσιολογικό το στήθος να είναι οιδηματώδες, να υπάρχουν εκχυμώσεις και σε κάποια σημεία κατά την ψηλάφηση ναι είναι σκληρό. Με την πάροδο του χρόνου υποστρέφουν τα πάντα και αρχίζει να αποκαθίσταται η φυσιολογική εικόνα του.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η ασθενής μπορεί να επανέλθει σε ήπια καθημερινή δραστηριότητα μετά από 4-5 ημέρες. Για περίπου ένα μήνα είναι υποχρεωτικό να φοράει ένα ειδικό στηθόδεσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει μετά τον πρώτο μήνα. Η ασθενής μπορεί να μπει σε πλήρη σωματική άσκηση μετά από 3 μήνες.