Η αυξητική του μαστού είναι η επέμβαση που ασχολείται με την αποκατάσταση του όγκου και του σχήματος του μαστού δίνοντας ένα πιο θηλυκό και σαγηνευτικό ντεκολτέ.
Η αυξητική στήθους αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Το στήθος αντιπροσωπεύει μια από τις περιοχές του σώματος που αναδεικνύει τη θηλυκότητα και τον αισθησιασμό μιας γυναίκας. Μέσω της τοποθέτησης ενθεμάτων σιλικόνης, τα οποία θα επιλεγούν στις προεγχειρητικές συναντήσεις, είναι δυνατόν να αυξηθεί αρμονικά και φυσικά ο όγκος του μαστού. Η αυξητική μαστού απευθύνεται σε γυναίκες που πιθανών να παρουσιάζουν ατροφία μαστών, ανισομαστία, καθώς και μείωση του όγκου των μαστών λόγω απώλειας βάρους ή εγκυμοσύνης. Η αυξητική στήθους συχνά πραγματοποιείται μαζί με ανόρθωση στήθους.
ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣΤΩΝ
Ως επί το πλείστων χρησιμοποιούνται τα ενθέματα σιλικόνης τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και δεν σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν επηρεάζουν τον θηλασμό γιατί δεν συμμετέχουν στην όλη διαδικασία της επέμβασης οι γαλακτοφόροι αδένες. Τα ενθέματα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ως προς το σχήμα τους. Υπάρχουν τα στρογγυλά και τα ανατομικά ενθέματα. Η διαφορά μεταξύ των δυο ειδών έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα ως προς την προβολή του ίδιου στον άνω πόλο του στήθους. Η επιλογή του μεγέθους και του τύπου του ενθέματος σιλικόνης γίνεται από την επιθυμία της γυναίκας και την γνώμη του πλαστικού χειρουργού έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο και αρμονικότερο αποτέλεσμα σε συνάρτηση με το υπόλοιπο σώμα.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΟΥ
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες. Υπάρχουν 4 διαφορετικές τεχνικές οι οποίες αφορούν τον τρόπο και την περιοχή τοποθέτησης του ενθέματος σιλικόνης στον μαστό. Οι τεχνικές είναι οι εξής : Πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ, κάτω από αυτόν, μισό ένθεμα κάτω από τον μυ και το άλλο μισό πάνω (dual plane) και τέλος υπάρχει και η επιλογή να τοποθετηθεί κάτω από την περιτονία του θωρακικού μυός (subfacial). Η τελευταία τεχνική θεωρείται η πιο ασφαλής λόγω του ότι με την παρασκευή της τσέπης δεν επεμβαίνουμε στην ανατομία του μαζικού αδένα. Πρόκειται για μια ατραυματική διαδικασία με την οποία πετυχαίνουμε μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερη ανάρρωση, ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα και τη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας κάψας.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Η ασθενής συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ μετά το χειρουργείο ή την επόμενη ημέρα ανάλογα με την μετεγχειρητική πορεία. Ο πόνος μπορεί να χαρακτηρισθεί μέτρια έντασης και μπορεί να αντιμετωπισθεί με κοινά αναλγητικά.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Η ασθενής μπορεί να επανέλθει σε ήπια καθημερινή δραστηριότητα μετά από 4-5 ημέρες. Για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες είναι σημαντικό να μην γίνονται κινήσεις που να χρειάζεται έντονη σύσπαση του μείζονος θωρακικού μυός. Η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει μετά τον πρώτο μήνα. Η ασθενής μπορεί να μπει σε πλήρη σωματική άσκηση μετά από 3 μήνες.